Dutch Swing Society

Voor veel liefhebbers van dit van oorsprong bekende Goudse dixielandorkest een onverwacht genoegen: het 40-jarig bestaan van deze band, die grotendeels nog steeds dezelfde bezetting heeft, wordt op zondagmiddag 9 januari groots gevierd in Restaurant t Vaantje aan de Korssendijk te Reeuwijk.
Naast trompettist/zanger Hans van den Heuvel, saxofonist/zanger Karel Fray, clarinettist Jan Wouter Alt, pianist Frans van Eijk, slagwerker Willem Huurman en leider/banjoist/presentator Ed van Dantzig zal de formatie een tweetal top/gastsolisten bevatten. En wel twee leden van The Dutch Swing College Band, de langste bassist van Nederland Adrie Braat en trombonist George Kaatee.
Al met al zal het orkest voor een royale portie onvervalste swing van weleer zorgen!

The Dutch Swing Society is ontstaan op het Coornhert Gymnasium te Gouda. Het orkest heeft in zijn honderd procent-amateurloopbaan tal van bijzondere optredens gekend en op de meest uiteenlopende plaatsen muziek gemaakt. Zoals ongeveer overal in Nederland, in Solingen, Antwerpen, in New York, Chicago, New Orleans en Miami.
The DSS was de eerste band, die van de Amerikaanse vakbonden toestemming kreeg te mogen optreden in de authentieke jazzclubs van New Orleans en enige maanden later op het wereldberoemde New Orleans Jazz and Heritage Festival. En dat voor een publiek van 80.000 mensen. Bandleider Ed van Dantzig werd bij deze gelegenheid benoemd tot ereburger van New Orleans. In eigen land was de band het basisorkest van het door Van Dantzig en anderen 12 jaar lang georganiseerde, succesvolle Randstad Jazz Festival.

In t Vaantje trad de band vele jaren op. Vaak met Amerikaanse top-jazzmusici als Buddy Tate, Wild Bill Davison, Billie Butterfield, Teddy Wilson, Peanuts Hucko en Freddy Moore. Ook met topzangeressen als Rita Reys, Yvon de Kok en Beryl Briden. Dit alles werd mogelijk gemaakt door de toenmalige uitbater van t Vaantje van weleer, Hans van Velden, die dagelijks nog volop actief is in het Goudse restaurant Scheeps. Hans van Velden is op zondag 9 januari dan ook eregast van de band n van de huidige eigenaren van t Vaantje, Jolanda en Ernst-Willem van der Lee.

Het optreden begint om 15.00 uur. De toegang is gratis.